Często brakuje nam czasu na przygotowanie wykwintnych dań obiadowych, a wizyty w restauracjach kończą się dużą sumą na rachunku. Fast foody również nie są wyjściem, głównie z dbałości o nasze zdrowie.
Najlepszym rozwiązaniem są naleśniki. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Niewiele osób na świecie nie lubi tego prostego dania. Powodem jest ogrom możliwości związanych ze sposobem ich przyrządzenia. Na słodko, na słono lub wytrawnie. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Najważniejszą kwestią jest tu jednak idealne ciasto. Jak się robi naleśniki? Podstawowymi składnikami są tu: mleko, woda, jajka, mąka, sól lub cukier. Proporcje są mocno uzależnione od tego ile porcji chcemy uzyskać oraz od naszych preferencji.

Na początku jednak najlepiej zadbać o:
– 1 szklanka wody
– 2 szklanki mleka, które może być również zastąpione sojowym
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju
– opcjonalnie łyżka cukru, jeśli lubimy słodkie ciasto

Pierwszym krokiem w przyrządzeniu naszych naleśników jest zmiksowanie wszystkich składników. Należy uważać przy wsypywaniu mąki, aby nie narobić bałaganu. Mikser najlepiej początkowo ustawić na niskie obroty. Mieszanie łyżką lub trzepaczką może powodować grudki w cieście, więc najlepiej zadbać wcześniej o odpowiedni sprzęt. Miksujemy do momentu, w którym konsystencja stanie się gładka i gęsta jak śmietana. Powinna mieć również specyficzny, lekko beżowy kolor. Ciasto odstawiamy na minimum 15 minut, aby składniki się odpowiednio ze sobą związały. Po wyznaczonym czasie można ponownie uruchomić mikser na 3 minuty.

Jeśli nasze ciasto jest już gotowe, możemy rozgrzać patelnię. Warto używać specjalnej patelni do naleśników, która ma niskie brzegi. Cały proces przebiega wówczas łatwiej. Niewielką ilość oleju wlać na patelnię. Częstym problemem jest przywieranie naleśników. W takim przypadku warto dodać do ciasta lub na patelnię więcej oleju. Jeśli patelnia jest rozgrzana, możemy nalać ciasto, aby zrobić pierwszego naleśnika. Warto wcześniej przygotować sobie drewnianą szpatułkę do przewracania naleśników. W zależności od preferencji, nalewamy tyle ciasta, ile lubimy najbardziej. Istnieją wielbiciele grubych naleśników. Jeśli jednak życzymy sobie standardowych, pokrywamy ciastem patelnię tak, aby ją zakryć.
Przewracanie naleśników może sprawić problem nie jednemu z nas. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco zwięzłe, może nam się rwać. Jest to jednak kwestia wprawy. Przekręcamy naleśnika na drugą stronę, kiedy zobaczymy, że odpowiednio się zarumienił. Bardziej doświadczone osoby mogą podrzucać go na patelni. Jest to bardzo dobra metoda, pod warunkiem, że patelnia jest lekka, przeznaczona do tego typu rzeczy. Opanowanie tego triku w dużym stopniu ułatwia przygotowywanie dania, a nawet może sprawić przyjemność.
Jeśli z obu stron nasz naleśnik się zarumienił, możemy go zdjąć z patelni na wcześniej przygotowany talerz. Powtarzamy czynność do momentu, kiedy nie skończy nam się ciasto. Jeśli jednak będzie go za dużo, możemy odstawić go do lodówki i zrobić naleśniki następnego dnia.
Dalsze przyrządzanie jest uzależnione od naszych preferencji. Możemy przygotować wcześniej farsz. Naleśniki są uniwersalne pod tym względem. Nadają się idealnie do owoców, kremów czy mięsa. Popularnym sposobem na słodko jest nutella z kawałkami bananów, zwykły dżem o ulubionym smaku lub nawet serek waniliowy. Ciekawą opcją jest także ponowne podsmażenie naleśnika z farszem. Tu świetnie sprawdza się twarożek z żółtkiem i cukrem. Rozgniatamy produkty widelcem i rozkładamy na połowie naleśnika. Najwygodniej smażyć je, gdy są w kształcie trójkąta. Tu przyda nam się już patelnia normalnej wielkości. Wielbicieli bitej śmietany nie trzeba chyba zachęcać do jej użycia. Popularnym sposobem podawania na słodko jest także oblanie naleśnika syropem klonowym.
Jeśli nie przepadamy za słodką wersją naleśników, odpowiedzią może być farsz ze szpinaku i z serem feta lub warzywny z mięsem. Wariacji jest mnóstwo. Sami możemy pokusić się o nowe smaki czy połączenia.
Jeśli już wiemy jak się robi naleśniki, warto zaangażować w przygotowanie tego szybkiego i uniwersalnego dania, bliskie nam osoby. Gotowanie może wówczas przeobrazić się w naprawdę dobrą zabawę, a wymyślanie nowych kombinacji posłuży w stworzeniu tego jednego smaku, który będzie nam się kojarzył z daną chwilą.
Bez względu na to co skłoniło nas do zrobienia naleśników, jest to bardzo przydatna umiejętność. Zwłaszcza kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub nas samych złapie mały głód.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here