Formy i blachy do pieczenia

Najlepiej smakują wypieki robione we własnej kuchni. Nic tak nie przyciąga domowników, jak zapach świeżego, ciepłego ciasta. W sklepach dostępne są najróżniejsze formy, które tylko jeszcze bardziej zachęcają do zrobienia pizzy lub tarty. Z czego powinna być wykonana blacha do pizzy lub ciasta, aby zachować jak najwięcej aromatu i pysznego wyglądu?

Blachy ze stali ocynkowanej

Najtańsze są formy aluminiowe lub ze stali ocynkowanej. Ich zaletą jest duży wybór kształtów i rozmiarów. Niestety w trakcie pieczenia ciasto bardzo często przywiera do dna i po wyjęciu z piekarnika nie wygląda estetycznie. Aluminiowa blacha przed pieczeniem powinna być dokładnie nasmarowana tłuszczem.
Producenci starają się zwiększać jakość blach ocynkowanych i wprowadzają powłoki, które zapobiegają przywieraniu. Lepszą jakościowo formą blachy z aluminium jest blacha ze stali węglowej z powloką nonstick.

Formy silikonowe

Blacha silikonowa nie wymaga natłuszczenia i jest łatwa do umycia. Silikonowa blacha do pizzy jest bardzo trwała i wystarczy na kilka lat pieczenia. Niewątpliwą zaletą silikonowych form jest różnorodność kolorów. Żadna gospodynie nie będzie miała problemów z dopasowaniem ich do wystroju kuchni.
Niektórym może przeszkadzać to, że jest bardzo giętka. Nieumiejętne wyjęcie gorącej formy z piekarnika, może zakończyć się upadkiem ciasta na podłogę. Z drugiej strony, dzięki temu, że są giętkie łatwo je zwinąć i nie zajmują dużo miejsca. Są łatwe do przechowywania, nawet w małych kuchniach. Niestety blachy z silikonu są dość drogie.

Ceramika i szkło

Forma ceramiczna wygląda zdecydowanie najbardziej elegancko. Danie w niej przygotowane można podać bezpośrednio na stół. Blachy ceramiczne nie odkształcają się, tak jak może się to zdarzyć w przypadku blachy ocynkowanej. Ich minusem jest dłuższy czas pieczenia i dość wysoka cena. Zawsze też istnieje ryzyko przypadkowego potłuczenia.
Do pieczenia świetnie sprawdzą się naczynia żaroodporne. Do niedawna występowały tylko w formie brytfanek, które najlepiej nadawały się do pieczenia mięsa. Jednak obecnie można kupić nawet naczynia nadające się na blachy na pizze. Ciekawie prezentuje się warstwowe ciasto, do którego można zajrzeć przez szklane ścianki.

Blachy do pizzy dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here