Witamina C poprawia odporność

Czy witamina C wspiera odporność organizmu? Gdyby bazować wyłącznie na obiegowym obrazie, od lat promowanym w przekazach reklamowych, każdy wskazałby jednoznaczną odpowiedź: tak, witamina C zwiększa odporność na przeziębienia i pomaga zwalczyć jego objawy. Ale czy to na pewno prawda? Dowiedz się, dlaczego tak naprawdę witamina C jest Ci niezbędna.

Jeden z największych medycznych mitów

Standardowy obraz z życia: na przełomie jesieni i zimy coraz więcej osób choruje, zwalnia się z pracy i szkoły, bo katar, kaszel i ogólne osłabienie nie pozwalają funkcjonować normalnie. Czy to przypadek, że akurat wtedy w mediach pojawia się więcej reklam suplementów diety zawierających witaminę C? Przekonanie o leczniczej roli kwasu askorbinowego jest potężne.

Tymczasem już w pierwszej dekadzie XXI wieku kompleksowe, wieloletnie badania potwierdziły, że to… mit. Witamina C nie ma bezpośredniego wpływu na walkę z rozwiniętym przeziębieniem, nie skraca także w znaczący sposób czasu trwania choroby (jedynie o kilka – kilkanaście procent). Jednocześnie należy jednak zauważyć, że jej spożywanie korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a więc jak najbardziej warto ją polecać w celu przeciwdziałania (ale nie leczenia!) chorobom i infekcjom.

Odporność na przeziębienia dzięki regularnemu zażywaniu witaminy C zwiększa się, i to nawet o połowę, szczególnie w przypadku osób narażonych na duży wysiłek lub ekstremalne warunki otoczenia. Dlatego osoby uprawiające kulturystykę czy zawodowy sport mogą czerpać więcej korzyści z suplementacji witaminy C. W tym celu poleca się suplementy od Allnutrition – Vitamin C Antioxidant oraz Vitamin C With Bioflavonoids.

Podsumowując, witamina C jak najbardziej poprawia odporność i może uchronić przed chorobami oraz infekcjami, ale jeśli już się one rozwiną, nie zapewnia wsparcia w ich leczeniu. Dlaczego jeszcze warto ją przyjmować? O tym poniżej.

Zdrowy, prawidłowo działający organizm

Ludzki organizm ma bardzo duże zapotrzebowanie na witaminę C, a nie jest w stanie jej wyprodukować samodzielnie. Dzieci, kobiety i mężczyźni w zależności od masy ciała i medycznych wskazań powinni przyjmować od 40 do 90 miligramów kwasu askorbinowego dziennie. Nadmiar prowadzi do odkładania kamieni nerkowych, a także dolegliwości żołądkowych czy uszkodzeń płodu (w przypadku kobiet w ciąży).

Dzięki regularnemu przyswajaniu witamina C zapobiega ogólnemu osłabieniu, bólowi stawów, wolnemu gojeniu ran, krwawieniu dziąseł czy pękaniu naczyń krwionośnych. Ponadto kwas askorbinowy jest przeciwutleniaczem, a także niezbędnym elementem procesu syntezy kolagenu. Spełnia także wiele innych pozytywnych zadań.

Podsumowując, nie warto rezygnować z diety bogatej w witaminę C tylko dlatego, że leczniczy wpływ w kontekście przeziębień okazał się mitem. Kwas askorbinowy jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu i wzmocnienia jego mechanizmów obronnych, a jego niedobory szkodliwe – zarówno dla osób aktywnych fizycznie, jak i nieuprawiających sportu.

Artykuł powstał przy współpracy z portalem www.sfd.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here