chrom

Chrome jest pierwiastkiem, które uczestniczy w procesie przemiany materii i reguluje metabolizm glukozy. Co więcej wspomaga on też funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Chrome znajduje się przede wszystkim w orzechach brazylijskich, owocach morza i produktach zbożowych. Jego niedobór może doprowadzić do rozwoju cukrzycy i miażdżycy. Jaką rolę pełni chrom w organizmie? Jakie są jego źródła? Co w przypadku niedoboru chromu w organizmie? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/chrom-funkcje-zrodla-w-diecie-niedobor-i-zatrucie-chromem/ 

Chrom w organizmie – jaka jest jego rola? 

Chrom jest to pierwiastek śladowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może on występować pod dwoma postaciami. Pierwsza postać to ta której potrzebuje organizm, natomiast druga postać jest dla człowieka toksyczna i może działać rakotwórczo. 

Chrom wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a wynika to między innymi ze zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL oraz zwiększenia frakcji HDL. Co więcej wykazuje aktywność antyoksydacyjną, a wynika to z faktu, że uczestniczy w procesie syntezy niektórych witamin i hormonów. 

Chrom wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego, ogranicza rozwój chorób neurodegeneracyjnych, poprawia funkcje poznawcze oraz wykazuje działania przeciwdepresyjne i przeciwlękowe. 

Najbogatsze źródła chromu 

Źródłami chromu w diecie są przede wszystkim: 

  • owoce morza, 
  • orzechy brazylijskie, 
  • żółtka jaj, 
  • drożdże, 
  • podroby, 
  • mięsa, 
  • sery, 
  • grzyby. 

Możemy zwiększyć przyswajalność chromu przez wprowadzenie do organizmu niektórych witamin i składników mineralnych. Takimi składnikami będą witamina B3, witamina C oraz aminokwasy. Należy pamiętać, że kwas fitynowy ogranicza przyswajalność tego pierwiastka.

Niedobór chromu – jakie są jego objawy? 

Dzienne zapotrzebowanie takiego pierwiastka u osoby dorosłej to 50 – 200 mikrogramów. Zwiększone zapotrzebowanie na chrom wykazują przede wszystkim osoby stosujące dietę bogatą w produkty oczyszczonych ziaren zbóż, a także nadużywający alkohol. Czynnikami zwiększającymi zapotrzebowanie na ten pierwiastek są niektóre choroby. Będzie to między innymi cukrzyca, zespół metaboliczny, a także intensywny wysiłek fizyczny. 

Najczęstszymi objawami przy niedoborze hormonu mogą być:

  • mrowienie kończyn
  • problemy z koordynacją ruchową
  • nasilony apetyt
  • wzrost masy ciała
  • zmęczenie
  • senność
  • częste oddawanie moczu
  • zwiększona zapadalność na infekcje

Zobacz też: http://czytamysluchajac.pl/witamina-e-jaka-jest-jej-rola-w-organizmie/ 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here