Ostatnimi czasy ludzie są niezwykle świadomi tego, co jedzą. Połączony z tym jest pełen dostęp do informacji. Niezwykle dużo mówi się na temat glutenu, bowiem substancja ta, mimo że jest tolerowana przez większość ludzi, może negatywnie wpływać na zdrowie innych. Nasuwać się zatem może pytanie – jak odnaleźć dobry makaron, kiedy najpopularniejsze typy bazują na glutenie właśnie? Jakie makarony bezglutenowe się wyróżnia?
Pełnowartościowe, kolorowe makarony bezglutenowe
Nietolerancja glutenu sprawia, iż system ma większe zapotrzebowanie na witaminy oraz mikroelementy. Nie są one w pełni przyjmowane z powodu osłabionej błony śluzowej jelita. Więc takie makarony to nie jedynie artykuł alternatywny, jednak również wszechstronnie wzbogacający dietę. W szczególności ciemny makaron bez glutenu. W jego skład wchodzi mąka gryczana, która charakteryzuje się dużą ilością magnezu, fosforu, cynku i witamin z grupy B.
Makarony bezglutenowe – dlaczego warto?
Leczenie przez wprowadzenie restrykcyjnej diety bezglutenowej może dość niespodziewanie przynieść dobre efekty. Unikanie wszystkich produktów wspartych na pszenicy, mających żyto czy jęczmień, pozwoli prowadzić wygodne życie, natomiast przy tym pozbyć się niepokojących symptomów celiakii. Należałoby wspomnieć, iż wielu specjalistów uważa owies za znacznie mniej trujący oraz dopuszcza go do jedzenia w małych ilościach. Natomiast, by absolutnie zmniejszyć zagrożenie wystąpienia poważnych powikłań, należałoby sięgnąć po makaron bezglutenowy.
Kolorowe makarony bezglutenowe
Gdy ktoś uwielbia eksperymentować w kuchni czy ma w domu małego uczuleniowca, który czeka na obiady podane w różnorodnej postaci, warto byłoby postawić na kolorowe i nietypowe makarony bezglutenowe. Dobrą opcją są także pasty o nietypowych kształtach, na przykład zwierzątek. To opcja adresowana często do dzieci. Paleta kształtów pozwoli na urozmaicenie w kuchni, natomiast to istotny czynnik w prawidłowym żywieniu.
Makaron ryżowy
Mąka ryżowa sprawdza się doskonale w wypadku zagęszczania sosów oraz robienia azjatyckich makaronów. Należałoby zobaczyć, iż skoro nie zawiera wielkich zawartości białka, nie jest zalecana do wykonywania ciasta, które potrzebuje płukania. Natomiast, z racji, że jest wykonywana z ryżu, zachowuje większość jego wartości, takich jak witaminy z klasy B i minerały. Na szczęście makaron azjatycki jest doceniany oraz bardzo popularny na całym świecie. Więc także bez kłopotu odnajdziesz makaron ryżowy w każdym średnim czy dużym markecie spożywczym.